Looptechniek en barefoot style

Barefoot-style hardlopen, er is veel belangstelling voor. Het gaat hier niet zozeer om het echt op blote voeten lopen, dat doen nog steeds vrij weinig mensen, maar om het hardlopen op minimalistische schoenen, zodat het lopen op blote voeten enigszins wordt benaderd. Die minimalistische schoenen kunnen variëren van Luna-sandalen tot Vibram FiveFingers tot min of meer gewone schoenen met heel weinig demping. Bijna ieder zichzelf respecterend hardloopschoenenmerk heeft inmiddels wel een barefoot-style versie.
Het is inmiddels ook wel bekend dat je voor het lopen op (bijna) blote voeten meestal iets moet aanpassen in je looptechniek. Alhoewel er ooit in De Pers nog een verhaaltje schijnt te hebben gestaan, waarin de journalist meldde dat Vibram FiveFingers niks konden zijn omdat je er niet echt lekker mee op je hielen kon landen. Maar dat zijn uitzonderingen.
Doordat de looptechniek noodzakelijkerwijs aangepast moet worden, kun je door het lopen op (bijna) blote voeten veel gebruikelijke hardloopblessures voorkomen. Helaas lukt dat aanpassen niet iedereen direct, waardoor mensen alsnog op de oude wijze geblesseerd raken. En soms doen zich ook nieuwe blessures voor. De vraag is dan ook: wat doe je eerst? Ga je eerst minimalistisch lopen en vertrouw je dan op het automatisch aanpassen van je techniek en je lichaam of ga je eerst je techniek veranderen en laat je dan je schoenen mee evolueren?
Een van de belangrijkste dingen die je moet aanpassen is het afleren van de hiellanding. Danny Dreyer heeft via een “Ground Reaction Force”-analyse laten zien dat je met schoenen net zo’n mooie gladde curve kunt hebben als de Barefoot Professor Daniel Lieberman. Een hiellanding heeft een scherpe piek aan het begin van de curve, een voorvoet- of middenvoetlanding geeft een mooi glad verloop. Dit is Danny’s grafiek:
De verschillende kleuren wijzen op de verschillende schoenen die hij heeft aangehad: dat maakt helemaal geen verschil. Je kunt dus met schoenen (wat voor schoenen dan ook) zeker correct lopen.
Er valt dus wel iets voor te zeggen om je techniek aan te passen (ChiRunning is daarbij natuurlijk een uitstekende keuze), terwijl je geleidelijk aan overgaat op minder schoen (al dan niet eindigend bij echte blote voeten), en niet andersom. Het is een veilige route. Maar het vergt ook een zekere discipline en een goed gevoel voor Body Sensing. Blote voeten of hele dunne schoentjes geven een veel directere feedback van de grond dan schoenen met demping en ondersteuning.
Het beste is het wellicht om het een te doen en het ander niet te laten. Kies voor de geleidelijke weg, maar loop regelmatig (bijvoorbeeld aan het eind van elke training) 10 minuutjes op je blote voeten of minimalistische schoenen om van de feedback van de grond gebruik te maken. Noteer wat je voelt en wat je eventueel moet corrigeren en neem dat mee in je volgende training. Als je elke keer zo’n blotevoetensessie doet, loop je geen risico te hard van stapel te lopen, maar kun je wel telkens je looptechniek bijschaven.
Je kunt ook regelmatig wandelen op blote voeten, FiveFingers of andere minimaal schoeisel, zodat de spieren en pezen in je benen en voeten wennen aan het dichter op de grond staan en het ontbreken van demping en ondersteuning. Dat voorkomt bijvoorbeeld overmatige spierpijn (of erger) in de kuiten, die veel mensen ervaren als ze barefoot-style gaan hardlopen. Kuitpijn voorkom of verminder je overigens ook door bepaalde aspecten van ChiRunning heel consciëntieus toe te passen, met name het ontspannen van de enkels. En zo kun je van de voordelen van barefoot-style profiteren, terwijl je niet de risico’s hoeft te lopen. Gaandeweg kun je beslissen hoe ver je wilt gaan.