Ademhaling en weerstand

In deze tijden zijn we allemaal op zoek naar een goede weerstand. Zo wordt links en rechts aanbevolen om gezond te eten met veel verse groenten, om vitamine D te slikken, om voldoende te bewegen. Allemaal dingen die belangrijk zijn. Maar er is nog iets wat je kunt doen om je weerstand tegen virussen en andere ziekmakers te verbeteren: goed ademhalen.

Minder en rustiger ademen

Zoals ik al in eerdere blogs heb aangegeven, ademen veel mensen te veel en op de verkeerde manier. Bij ademhaling geldt het adagium “less is more”. Minder lucht verbruiken, betekent minder koolzuur afblazen en dat betekent weer een betere zuurstofvoorziening van alle organen, spieren en andere weefsels. Een rustige ademhaling zorgt ervoor dat je lichaam in de “rust en herstel”-stand komt, waardoor je lichaam minder vatbaar is voor aanvallen van buitenaf. Bovendien vermindert een goede ademhaling stress. Stress beïnvloedt je afweersysteem negatief, dus dit verminderen is altijd een goed idee.

Neusademhaling

Wat daarbij een enorm belangrijke rol speelt, is de neusademhaling. Door de mond ademen betekent altijd dat je meer lucht verbruikt: lucht met mogelijke ziekmakers erin. Door de neus verminder je de hoeveelheid lucht direct, wat meteen een gunstig effect heeft. Een mondademhaling bevordert het “fight or flight”-systeem. Daarnaast is aangetoond dat bij ademhaling door de neus virussen en bacillen worden afgevangen. Dit komt onder meer doordat de lucht wordt gefilterd door vele trilhaartjes die zich in de neus bevinden. Daarnaast wordt in de neus stikstofoxide aangemaakt, een gas met veel gunstige eigenschappen, waaronder het zuiveren van de lucht die we inademen.

Altijd en overal

Kortom: wil je je weerstand verbeteren, zorg dan voor een rustige ademhaling door de neus. Onder alle omstandigheden: als je slaapt, als je zit, als je werkt, als je wandelt, als je sport. In het boek Zuurstofwinst staan verschillende oefeningen om je te helpen hier beter in te worden.

Mondkapje

Tenslotte nog over het mondkapje: iedereen met een normale gezondheid kan prima met een mondkapje op functioneren. Je zuurstofverzadiging blijft normaal. Doordat er een beetje extra koolzuurgas in het mondkapje blijft hangen, kan de zuurstofvoorziening aan de cellen zelfs verbeteren. Zie het als een goede oefening om meer te doen met minder. Vind je het lastig, bedenk dan dat het belangrijk om met een mondkapje op altijd rustig door je neus te blijven ademen. De hoeveelheid koolzuurgas in het mondkapje loopt dan minder op, waardoor het gevoel van benauwdheid niet zo gauw optreedt. Voel je je benauwd met het mondkapje op, probeer dan juist rustiger en door je neus te gaan ademen in plaats van meer lucht door de mond te gaan nemen.

Lees verder

Wil je meer weten over een goede ademhaling? Het boek Zuurstofwinst is te koop via onze website »