Algemene informatie over ChiRunning

Kom verder met minder energie en minder belasting

Al meer dan 20 jaar een bewezen techniek

In 1999 startte Danny Dreyer met zijn bedachte looptechniek, ChiRunning. Deze looptechniek creëerde hij om blessures te voorkomen en te genezen. In 2006 introduceerde Marion Meesters ChiRunning in Nederland. Samen met Ans Oudejans en later vele andere instructeurs zette zij ChiRunning op de hardloopkaart in Nederland en België.

Pijnvrij en moeiteloos hardlopen

Met de ChiRunning techniek ligt pijnvrij en moeiteloos hardlopen binnen handbereik. Chi en zwaartekracht Door een goede houding krijgt chi (= levensenergie) de ruimte om te stromen in je lichaam.

Chi is de kracht die ook wordt onderkend in de acupunctuur, in de vechtkunsten Aikido en Tai Chi en de bewegingskunst Chi Kung. De chi zetelt in je ‘kern’, je centrum. Dit krachtcentrum is je uitgangspunt. Dit geldt ook voor Yoga en Pilates. Het gaat erom deze kracht te gebruiken en samen te laten werken met de kracht van de natuur, de zwaartekracht.

Danny-Dreyer-01_ChiRunning-ChiWalking_Nederland-Belgie

Belangrijkste principes uit de Tai Chi ChiRunning combineert de oude Chinese wijsheid van Tai Chi met de moderne kennis uit de bewegingswetenschappen. Zo ontstaat de specifieke ChiRunning-manier van hardlopen. Welke Tai Chi principes zijn nu zo belangrijk? 'Meegaan met de krachten' Uit de Oosterse vechtkunsten komt het principe dat je een kracht niet tegenhoudt, je laat de kracht voor je werken. Op die manier wordt deze kracht je vriend.

Bij ChiRunning betekent dit dat je de kracht van de weg die op je afkomt onder je door laat gaan en dat je je vooruit laat trekken door de zwaartekracht ‘Naald in watten' Dit is het beeld van een stalen naald in een bolletje watten: een sterke kern en een zachte buitenkant. Bij ChiRunning werk je aan een krachtig centrum aan de ene kant en ontspanning in de ledematen aan de andere kant. Hoe meer je je benen kunt ontspannen, hoe gemakkelijker je loopt.

Wil jij jouw techniek ook verbeteren en lekkerder lopen?

Boek een workshop ChiRunning bij een van onze erkende instructeurs

Geleidelijke vooruitgang

Geen enkel leerproces volbreng je in één dag. ChiRunning past het principe van Geleidelijke Vooruitgang toe op iedere verandering in techniek, in snelheid en in afstand. Elke verandering die je oefent op dit gebied leidt stap voor stap tot een verbetering. Je legt steeds een goede basis voor de volgende verbetering. De kans op overbelastingblessures wordt zo ook kleiner.

Bij het aanleren van de ChiRunning techniek begin je met de vier basisonderdelen: houding, enkels optillen en ChiWalking, hellen en armzwaai.

Chi-wandelen-05_ChiWalking-ChiRunning_workshops

Houding

Houding is de allerbelangrijkste factor bij het ontwikkelen van een goede wandel- en hardlooptechniek. Een goede rechte houding waarbij je goed in balans bent, zorgt voor minder belasting van de spieren. Het lichaamsgewicht wordt gedragen door de botstructuur en ondersteund door de banden en pezen.

Het bekken speelt hierbij een belangrijke rol. Vaak staan we met het bekken naar voren of naar achteren gekanteld. We gaan leren om het bekken in een neutrale stand te brengen (en te houden). Op dit punt is het belangrijk om ontspanning in de ledematen te voelen (ontspannen schouders, losse knieën en enkels). De balans die hierbij ontstaat, zorgt voor minder spierbelasting en daarmee minder rug-, schouder- en nekklachten, alsmede heup- en knieblessures.

Boeken en DVD's over ChiRunning en ChiWalking

De webshop biedt diverse artikelen die goed aansluiten bij ChiRunning en ChiWalking

Enkels optillen

De voeten worden aan de achterkant eenvoudigweg opgetild. De hiel komt het eerst van de grond. De tenen volgen ontspannen. We noemen dit ook wel postzegelen. Vergelijk het met het afhalen van een postzegel van een rol. Er wordt dus niet afgezet. Dit scheelt veel energieverbruik. Tevens geeft het minder belasting van kuiten en achillespezen. Er wordt gebruik gemaakt van de elastische werking van de hamstrings. Na het optillen maakt de voet een cirkelbeweging om vervolgens te landen achter het lichaamszwaartepunt. De knieën blijven gedurende deze beweging relatief laag. Knieheffen behoort dus niet tot de oefeningen voor ChiRunning, kniebuigen wel.

 

ChiRunning-groep-04_ChiRunning-ChiWalking_Nederland-Belgie

Hellen vanaf je enkels

Door vanuit een goede basishouding iets naar voren te hellen vanaf de enkels, vallen je voeten onder het lichaamszwaartepunt. Op dat moment hoef je alleen nog maar je enkels op te tillen en je knie te buigen. De enkels zijn bij het optillen helemaal ontspannen, de tenen hangen naar beneden. Door te hellen ben je in staat om op het midden van je voet onder het lichaamszwaartepunt te landen, hetgeen de schokbelasting van de landing verkleint.

De kans op blessures neemt hierdoor dus ook af. Als je bij het lopen geen gebruik maakt van de zwaartekracht en je voet op je hiel laat landen, is dat een grotere belasting voor je knieën en schenen. Als je met je tenen afzet, gebruik je je kuiten.

Onze apps en de ChiRunning School

Ondersteun je hardlopen of wandelen met onze apps en word lid van de ChiRunning School

Armzwaai

In tegenstelling tot wat je bij veel lopers ziet is de armzwaai bij het lopen wel degelijk van belang. Het onderlichaam en het bovenlichaam werken bij het lopen samen in een verhouding 50/50. Waarbij de armzwaai zorgt voor ritme en balans. Ook dit is een beweging die vanuit ontspanning plaatsvindt. De arm werkt als een pendule: hoe korter de slinger, hoe gemakkelijker (en sneller) hij heen en weer gaat. Daarom is een hoek van ca. 90 graden ideaal.

De armen mogen geen zijwaartse bewegingen maken. Alles moet erop gericht zijn om een voorwaartse beweging te bewerkstelligen. Goed armgebruik ondersteunt de juiste manier van hardlopen. Wanneer deze vier bouwstenen worden samengevoegd, ontstaat een soepele, energiezuinige en weinig blessuregevoelige manier van hardlopen: ChiRunning.

 

ChiRunning-vrouw-03_ChiRunning-ChiWalking_Nederland-Belgie

Wil je zelf de voordelen van ChiRunning ervaren?

Geef je dan op voor een workshop.

Word ook ChiRunning of ChiWalking instructeur

Instructeur word je niet zomaar. Alle instructeurs hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden elke twee jaar bijgeschoold. Ben je een enthousiaste ChiRunner of ChiWalker en deel je dat graag met anderen? Word instructeur en verdiep je eigen techniek, je kennis over ChiRunning en ChiWalking en je kwaliteiten als coach.

Meer informatie over de opleiding tot ChiRunning of ChiWalking-instructeur vind je hier »