Ga jij trails en heuvels uit de weg?

Niet iedereen vindt het lopen van heuvels en trails makkelijk. Dit zijn dingen die ik vaak hoor:

 • Ik krijg pijn in mijn knieën als ik veel heuvelaf loop
 • Ik krijg pijn in mijn kuiten en achillespezen als ik veel heuvelop loop
 • Ik verzuur en krijg zware benen als ik langer omhoog loop
 • Ik vind het lastig om op ongelijke ondergrond te lopen
 • Ik vind het lastig om veel obstakels op mijn pad te vinden

Misschien herken je je hierin. Daarom mijd je heuvels en ongelijke ondergrond, zie je af van een trainingsrondje in een natuurgebied en doe je niet mee aan al die leuke trail-events. Terwijl iedereen daar juist zo enthousiast over is. Of je doet wel mee, maar je bent extreem langzaam. Of hebt nog dagenlang spierpijn.

Heuvels en trails worden een stuk makkelijker als je looptechniek aanpast. Dan wordt het lopen in de natuur leuk en geniet je van de uitdaging en van de omgeving. Alles kan een stuk makkelijker. Het is gewoon een kwestie van techniek. Ik licht hier alvast een paar tipjes van de sluier op:

Heuvelop:

 • Gebruik de zwaartekracht.
 • Maak je passen kleiner
 • Zet je armen in
 • Ga niet op je voorvoet lopen

Heuvelaf:

 • Houd je voeten onder en achter je
 • Rem niet door je voeten voor je te laten landen
 • Indien erg steil: maak je pasjes superklein
 • Gebruik je kern voor balans

Op deze manier heb ik destijds Limburgs Zwaarste gelopen: 100 kilometer over de hoogste en steilste en blubberigste heuvels van Limburg. Zonder al te veel kilometers in de training. Zonder de ChiRunning-technieken had ik dat nooit gekund.

Dus zoek de heuvels op en oefen met de bovenstaande aandachtspunten.