Neusademhaling 2.0

Degenen die me al een poosje volgen, weten dat ademhaling een belangrijk onderwerp voor me is. Ik ben al heel lang met de volledige neusademhaling bezig en heb die manier van ademhalen verheven tot een “way of life”. In De Kracht van ChiRunning stel ik dat je door oefening de volledige neusademhaling kunt blijven toepassen tot op hoge inspanningsniveaus. Mijn eigen intuïtieve benadering wordt nu wetenschappelijk onderbouwd door Patrick McKeown in zijn onlangs uitgekomen boek The Oxygen Advantage. Naast een groot pleidooi voor de neusademhaling onder alle omstandigheden, bevat het boek een aantal nieuwe oefeningen die mij erg aanspreken.

Patrick McKeown is een Buteyko-therapeut. Buteyko, genoemd naar de grondlegger, is een methode om de ademhaling te verbeteren, waarvan vooral astmapatiënten veel voordeel hebben. Vanuit de visie dat veel mensen, en zeker astmapatiënten, over-ademen (te veel ademen), heeft de methode als doel de ademhaling minder diep en rustiger te maken.

The Ogygen Advantage is gericht op sporters: hoe kun je via je ademhaling je sportprestaties verbeteren. Het boek toont aan dat over-ademen leidt tot verminderde zuurstofopname, onder andere doordat het koolzuurgehalte in het bloed te laag wordt. Meer koolzuur in het bloed, zorgt voor een betere zuurstofopname en dus betere sportprestaties. De oefeningen zijn er onder meer op gericht om de tolerantie voor koolzuur in het bloed te vergroten. Ook zorg je met deze oefeningen voor een toename van rode bloedlichaampjes. De ademhalingsoefeningen bestaan uit verschillende varianten van kortere of langere ademstops: na de uitademing wacht je een tijdje tot je weer opnieuw inademt. De oefeningen doe je zittend, wandelend of hardlopend. Sommige oefeningen simuleren het trainen op hoogte en hebben het bijbehorende positieve effect op de prestaties.

Uiteraard staat de neusademhaling bij dit alles centraal: als je dit nog niet goed kunt, is dit het eerste dat je moet leren. Die fase kan ik weliswaar overslaan, maar ook voor mij zijn de oefeningen met ademstops behoorlijk uitdagend. Het boek heeft voor mij een aantal dingen veranderd:

▪    Ik ben meer aandacht gaan besteden aan een goede warming up. Ik start nu met 10 minuten inwandelen, waarbij ik een ademhalingsoefening doe (regelmatige ademstops van 20-30 passen).

▪    Ik ben me ook weer meer bewust geworden van het belang van een cooling down en wandel minstens 5 minuten uit met een andere ademhalingsoefening (veel korte ademstops van 5-6 passen).

▪    Ik ben weer scherper geworden op het te allen tijde handhaven van mijn neusademhaling, ook in de laatste herhalingen van mijn intervaltrainingen (ik liet het nog weleens lopen, maar nu dus niet meer).

▪    Als laatste ben ik ook begonnen met regelmatige ademstops tijdens rustige duurloopjes.

En ondertussen doe ik ook nog mijn “gewone” Sportrusten-ademhalingsoefeningen, want die zijn met dit nieuwe boek beslist niet van tafel. Het boek Verademing blijft ook nog steeds een aanrader voor iedereen die zich wat meer in ademhaling wil verdiepen. The Oxygen Advantage is een verdieping en vooral interessant voor degenen die er allemaal nog een schepje bovenop willen doen.

Een blog is te kort om recht te doen aan het hele boek. Het staat werkelijk vol met allerlei onderzoek en wetenswaardigheden en er worden vele verbanden gelegd, onder andere met leefstijl. Voor de zomer 2017 verschijnt een door mij geschreven Nederlandstalige bewerking van dit boek bij uitgeverij Lucht.

The Oxygen Advantage, Patrick McKeown, 370 p., Piatkus, UK, 2015, Engelstalig.