Wat is ChiRunning en ChiWalking

Als je ziet hoeveel er geschreven wordt over hardloopblessures, dan zou je denken dat blessures voor hardlopers een ‘fact of life’ zijn: je moet er kennelijk mee leren leven. Maar niets is natuurlijk minder waar. Blessurevrij hardlopen behoort wel degelijk tot de mogelijkheden. ChiRunning is een manier van hardlopen waarbij je op een andere manier met je lichaam en met hardlopen omgaat. Je haalt op een gezonde manier het beste uit jezelf.

ChiRunning

In ChiRunning staat het proces centraal: het ontwikkelen van je techniek. Het proces is het doel. Jijzelf bent het enige referentiepunt. Een goede looptechniek stelt je in staat om je conditie verantwoord op te bouwen en uiteindelijk ook sneller te worden.

ChiRunning combineert een aantal principes uit de Tai Chi met de beweging van het hardlopen. Dit vertaalt zich niet alleen in een bepaalde looptechniek, maar zorgt ook voor een andere manier van omgaan met hardlopen: meer bewust, meer mindful.

De ChiRunning-looptechniek bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Een goede lichaamshouding is de eerste en allerbelangrijkste bouwsteen voor ChiRunning. Net als bij Yoga, Tai Chi , Chi Kung en Pilates wordt deze houding vanuit de kern bewerkstelligd.
  • Door je in deze goede basishouding iets naar voren te laten vallen, brengt je je lichaamszwaartepunt voor je contactpunt met de grond. Zodra dat het geval is, neemt de zwaartekracht het over. Je beweegt door een gecontroleerde valbeweging.
  • De voeten komen aan de achterkant min of meer vanzelf omhoog. Er wordt niet afgezet en dat scheelt veel energie. Daarnaast zorgt dit voor minder belasting van de kuiten en achillespezen.
  • De armbeweging is van belang voor ritme en balans. Ook dit is een beweging die vanuit ontspanning plaatsvindt. Het buigen van de ellebogen op een hoek van ca. 90º is ideaal. Goed armgebruik ondersteunt een goede manier van hardlopen.
  • Bij ChiRunning houden we de pasfrequentie zoveel mogelijk hetzelfde, welk tempo er ook gelopen wordt (sprinten uitgezonderd). Deze pasfrequentie is vrij hoog in vergelijking met bij wat voor veel mensen gebruikelijk is. De aanbevolen pasfrequentie ligt tussen de 170-180 passen per minuut (voor 2 voeten), afhankelijk van onder meer beenlengte.

ChiWalking

De wandeltechniek die hierbij hoort, ChiWalking, is gebaseerd op dezelfde principes: een goede houding, veel ontspanning, gebruik maken van de zwaartekracht. Omdat je bij wandelen altijd contact hebt met de grond, houd je niet altijd dezelfde pasfrequentie: als je sneller wilt, zul je ook snellere passen nemen en vice versa. Ook land je om deze reden iets verder naar voren en lichtjes op de hiel. Een ander verschil met ChiRunning is de mate van hellen: bij ChiWalking verleg je de balans van je lichaam wel wat naar voren, maar dat is slechts heel subtiel.

Hoe leer je dit?

Het aanleren van een nieuwe looptechniek is uiteraard een proces op zich. Diverse boeken en dvd’s geven je de nodige achtergrondinformatie en beeldmateriaal. Zie hiervoor de webshop van ChiRunning/ChiWalking België/Nederland. Veel mensen hebben echter graag les van een instructeur met directe aanwijzingen en feedback. Dit versnelt het leerproces flink.

ChiRunning en ChiWalking zijn ontwikkeld door Danny en Katherine Dreyer (www.chiliving.com).