Nogmaals schoenen

Er is geen onderwerp waar onder hardlopers zoveel over wordt gepraat als over hardloopschoenen. Sommige mensen vinden dat wat oppervlakkig en praten liever over diepzinniger onderwerpen, maar ik vind het niet zo gek dat juist schoenen (of het weglaten daarvan) zo hoog op de prioriteitenlijst staan van hardlopers. Je voeten zijn immers zo’n 180 keer per minuut, meer dan 10.000 keer per uur, je contactpunt met de grond. Het zo goed mogelijk laten verlopen van dit contact is dus van het grootste belang! Een goede looptechniek is daarvoor het meest essentieel, maar je schoenen spelen natuurlijk ook een rol. En het grappige is dat juist mensen die heel erg bezig zijn met hun techniek ook de grootste “schoenengekken” zijn, altijd op zoek naar de ultieme schoen (al is die schoen misschien nog zo minimaal).

Voor mij geldt dat zeker ook: vroeger, toen ik nog nooit van ChiRunning had gehoord, droeg ik altijd precies dezelfde schoenen, jaar in jaar uit. Ook mijn blessures droeg ik vrouwmoedig, jaar in jaar uit. Toen ik eenmaal zover was dat ik wist dat ik mijn techniek moest veranderen om van mijn blessures af te komen, was een van de eerste dingen die ik deed andere schoenen kopen (ik kocht ook het boek en de dvd van Chi Running). En sindsdien is het een lange reis geweest naar steeds lichtere, meer flexibele, plattere schoenen. En zoals jullie weten ben ik beland bij de Vibram FiveFingers. Voor sneeuw en trails heb ik een paar minimalistische schoenen van Inov-8 en ik geef les op Topo Atletic’s.

Hoe minimaler je schoenen, hoe meer je voelt van de ondergrond. Dit is niet alleen een goede feedback waarmee je je looptechniek kunt verbeteren, het geeft ook een extra dimensie aan je hardlopen: je voelt verschillen in structuur, in temperatuur, je hebt meer het gevoel dat je in contact bent met de aarde. Het ultieme contact met de aarde maak je natuurlijk op blote voeten, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Ook mensen die dat wel regelmatig doen, gaan in de winter toch over op enige bescherming rond hun voeten. Iedereen heeft zo haar/zijn eigen individuele optimale niveau. De zoektocht naar en het praten over schoenen is dus zeker niet iets triviaals en oppervlakkigs, maar eerder iets essentieels voor de bewuste hardloper. En daarom is het een onderwerp dat telkens weer zal terugkeren in onze gesprekken.