Snelheid door ontspanning

De paradox van ontspanning

Sneller lopen kan alleen als je harder werkt. Logisch toch? Maar dat heeft alleen effect als je techniek goed is en je ontspannen loopt! Is dat niet tegenstrijdig? Nee hoor, maar het gaat niet vanzelf.

Hoe zit dat dan?
Zolang je niet voor de sprintafstanden gaat, draait het niet om kracht. Een goede looptechniek maakt optimaal gebruik van de zwaartekracht en de kracht van de weg, zodat je vloeiend loopt en sneller wordt zonder je te blesseren. Daarnaast wordt je snelheid beïnvloed door je conditie en je niveau van ontspanning.

Zonder ontspanning en conditie is het lastig om de techniek goed uit te voeren. Een goede techniek zorgt weer voor ontspanning en draagt bij aan je conditie.

Rol van ontspanning bij het lopen
Ontspanning van de spieren die je op dat moment niet gebruikt levert je energie op. Spanning in een spier betekent dat de spier werkt. Daar is brandstof voor nodig en dat kost je dus energie. Energie die je wilt gebruiken om harder te lopen.
Ontspanning en souplesse zorgen voor een lange pas. Gespannen spieren beperken de bewegingsuitslag van je been, net als stijve, korte spieren. Het rekken van je spieren of yogaoefeningen doen is zeker geen overbodige luxe.

Door ontspanning benut je de elasticiteit van je spieren optimaal. Als je hamstring op spanning heeft gestaan, tijdens de steunfase van je pas, dan trekt deze samen. Als je been ontspant zodra het los komt van dan grond, dan komt je voet door de elasticiteit van de hamstring als het ware vanzelf omhoog. Houd je spanning op je been, dan moet je je spieren actief gebruiken om je voet omhoog te laten komen.

Tips om aan ontspanning te werken
Denken aan ontspanning geeft ontspanning. Hoe vaker je hierop focust, hoe beter je voelt wat je doet. Focus op op die delen van je lichaam die je vaak te veel aanspant: laat je schouders zakken, voel dat je wangen op en neer gaan, laat je voet hangen.
Gebruik beelden waarbij jij niets doet en iets anders voor je werkt: de weg trekt je voet naar achteren, je been komt op doordat de spanning van het elastiek af gaat dat aan je schouder en je voet vast zit, je wordt naar voren getrokken door een grote vlieger die aan je kruin vastzit.

Doe een oploopje (je begint langzaam en eindigt snel) waarbij je voelt dat de beweging die je voet maakt steeds groter wordt: de (cirkelvormige) baan die je voet maakt als die loskomt van de grond wordt steeds groter.
Kies die focuspunten die bij je passen, waarvan je voelt dat ze werken en ga die gebruiken tijdens je tempotrainingen. werk aan je snelheid met behoud van ontspanning. Als je graag met beelden werkt, gebruik je creativiteit, als ChiRunner weet je wat je ideaalplaatje is.

In de Performance Trainingen die door de instructeurs worden gegeven, komt het element ontspanning in relatie tot snelheid uitgebreid aan de orde. Voor volgend jaar staat een ook meerdaagse workshop op het programma waarin specifiek aan snelheid wordt gewerkt, namelijk de 5-daags op Terschelling (mei 2019).