Weg met de bucketlist

Wat zou je het liefste van jezelf horen als je over de finish van je eerste marathon komt? De verzuchting “dat nooit meer – maar gelukkig is hij wel van mijn bucketlist…” of liever “wow, leuk, dit wil ik wel vaker doen”? Dat laatste toch zeker?

Het lopen van een marathon staat bij veel mensen op de bucketlist. Je moet dat een keer gedaan hebben. Voor een  bepaalde leeftijd of in ieder geval voor je dood. Gewoon om te laten zien dat je het kan. Niet per se omdat je het leuk vindt of omdat je er op een of andere wijze beter van wordt. En dat is zo jammer! Want een marathon kan dat en nog veel meer opleveren. Het is maar hoe je ermee omgaat.

Een schema om te trainen voor een marathon is niet moeilijk te vinden. Je kunt kiezen voor een klassiek marathonschema of voor het relatief nieuwe 14km-schema van Sportrusten. Die schema’s schrijven keurig voor wat voor trainingen je iedere week moet doen. Hoe lang, hoe intensief, snel of langzaam, interval of niet. Prima, niks mis mee. Maar er is één marathonschema dat het anders aanpakt: het ChiMarathon-schema. Dat geeft niet alleen de duur, intensiteit en vorm van de training aan, maar ook welke aspecten van looptechniek je in iedere training aanpakt. Met iedere kilometer die je loopt, verbeter je dan meer dan allen je conditie. Tegelijkertijd verbeter je namelijk ook je looptechniek en je mentale focus.

Daarbij doe je van tevoren een zelfonderzoek naar je zwakke en sterke kanten (fysiek en mentaal). En je werkt aan een duidelijke missie voor je marathon. Zo kun je je motivatie tijdens de voorbereiding en tijdens de marathon in stand houden. Ook op moeilijke momenten. Je start het proces met zelfkennis en de wil om te leren, zodat je er op meerdere vlakken als een beter mens uitkomt. Het wordt niet alleen leuker om hem te lopen, maar het wordt ook een middel tot persoonlijke groei. Laat die bucketlist maar zitten.

O ja, dit alles geldt ook voor de halve marathon. 🙂