Sneller door ontspanning

“ChiRunning, is dat niet dat hele rustige hardlopen? Een beetje zen en zo?” Als ik vertel dat ik ChiRunning-instructeur ben, is dat een vraag die ik vaak krijg. Meestal hebben mensen er wel van gehoord, maar het beeld dat ze hebben klopt niet altijd. Mijn antwoord is dan “Ja en nee.” Want enerzijds hebben ze wel gelijk: ChiRunners hebben rustig lopen tot kunst verheven. Maar anderzijds hebben ze ook ongelijk, want dat rustige is slechts de basis die je legt om uiteindelijk ook heel snel te kunnen gaan. Als je dat wilt natuurlijk, want het hoeft niet.

Voor degenen die sneller willen worden, heeft Danny Dreyer het ChiRunning Performance programma ontwikkeld. Van 10 – 14 mei hebben we voor de derde keer onze ChiRunning Performance Vijfdaagse op Terschelling gehouden, met een mix van ervaren en minder ervaren ChiRunners. Die vijf dagen zijn gevuld met technieklessen, trainingen en presentaties, maar ook met veel genieten van het mooie eiland, lekker eten en prachtig weer. De ontspanning is misschien wel het meest belangrijke onderdeel van deze Vijfdaagse. Hoe meer ontspanning, hoe beter je loopt en hoe sneller je wordt.

Een belangrijk uitgangspunt van het programma is dat je geen kracht moet toevoegen aan een slecht lopende machine. Dat slurpt namelijk brandstof en als het tegenzit, gaat de machine zelfs stuk. Je moet eerst zorgen dat je machine goed loopt, geen mankementen vertoont en netjes uitgelijnd is. Vertaald naar het lopen, betekent dit dat je moet werken aan je basistechniek. Pas als die goed genoeg is, ga je kracht toevoegen. En dan niet met je benen, maar vanuit je kern. Eén van de opdrachten tijdens de trainingen is om de benen “te laten verdwijnen”. Je moet vergeten dat je met je benen loopt, je aandacht is volledig gericht op je kern en je bovenlijf. Je voegt kracht toe met buikspieren, armzwaai, gerichte focus en ademhaling. Je benen hebben geen voortstuwende rol. Dat vergt voor veel mensen wel een beetje omdenken, maar als je het eenmaal door hebt werkt het fantastisch. Je boort namelijk een enorme bron van kracht aan, die je eerder niet gebruikte.

Een manier waarop je dit kunt oefenen is het lopen van korte oploopjes (surges), van zo’n 80-100 meter. Je begint heel rustig en brengt langzamerhand je kern steeds een beetje verder naar voren, waardoor je snelheid toeneemt. Je gaat geleidelijk van de eerste naar de derde versnelling. Als je in de derde versnelling nog wat snelheid wilt toevoegen, kun je daar diverse aandachtspunten voor toepassen. Probeer bijvoorbeeld de volgende twee:

  • Buig je armen wat meer (zo’n 45 graden) en zet ze actiever in. Niet alleen naar achteren, maar ook naar voren. Houd ze wel dicht bij je lichaam.
  • Voel dat je voet, been en heup mee naar achteren worden genomen door de weg laat de ruimte in je pas toenemen door te ontspannen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer aandachtspunten (passieve en actieve bekkenrotatie, y’chi, ademhaling, et cetera), die je afzonderlijk of gecombineerd kunt toepassen. Dit is slechts een voorbeeld. Experimenteer ermee en kijk wat het je oplevert. Als je maar onthoudt dat je níet je benen moet gebruiken om sneller te gaan

Op de eerste en de laatste dag van het programma doen we altijd een “time trial”: de deelnemers lopen een kilometer op een bepaalde intensiteit (meestal op hartslag). Alle deelnemers waren aan het eind van de Vijfdaagse sneller dan aan het begin. Ze hebben niet harder gewerkt, maar hebben zich gericht op het toepassen van de juiste aandachtspunten voor hun lopen. Gemiddeld genomen scheelde het 30 seconden op de kilometer. Best de moeite waard, toch?

Al je hier wel voor voelt, houd dan onze website in de gaten voor onze Performance-trainingen. En zet de 6-10 mei 2020 alvast in je agenda, want dan is onze volgende Vijfdaagse op Terschelling.