ChiRunning & Total Immersion zijn als broer & zus

Natuurlijk is borstcrawl iets heel anders dan hardlopen. Het verschil tussen bewegen op het land en in het water is enorm. Mensen zijn landdieren, je bent gewend aan grond onder je voeten, goed zicht en ademen zonder te hoeven nadenken. Water is instabiel, geeft veel meer weerstand dan lucht, belemmert het zicht en beperkt de mogelijkheid tot ademen. Maar toch zijn er tussen ChiRunning en Total Immersion Swimming veel overeenkomsten.

Bij zowel ChiRunning als bij Total Immersion maak je optimaal gebruik van de krachten om je heen. Bij ChiRunning betekent dit dat je de weg zo makkelijk mogelijk onder je door laat gaan en dat je door te hellen gebruik maakt van de zwaartekracht. Bij Total Immersion vertaalt dit zich in het zwemmen vanuit een gestroomlijnde houding, waarbij je turbulentie en weerstand zoveel mogelijk voorkomt. De vorm die je zwemmend aanneemt is veel belangrijker dan kracht.

De houding bij ChiRunning en bij Total Immersion is hetzelfde, maar de positie verschilt. Lopend maak je je nek lang en wijst je kruin naar de lucht. Zwemmend doe je dat ook, alleen wijst je kruin niet naar de lucht, maar naar de kant van het bad. Lopend en zwemmend heb je je kern nodig om je houding goed uitgelijnd te houden (schouders, heupen en enkels op één lijn).

De naald en watten: een sterke houding zorgt ervoor dat je minder hoeft te doen met je arm- en beenspieren. Waar mogelijk ontspan je de spieren in je ledematen. Dat spaart energie en voorkomt blessures.

Je krijgt bij ChiRunning en bij Total Immersion allerlei oefeningen waarmee je onderdelen van de beweging, van de techniek, kunt inslijpen. Per training werk je met twee of drie aandachtspunten. Aandachtspunten zijn onderdelen van de beweging die je zo langzaam maar zeker automatiseert. Gaat het goed, dan ga je werken met combinaties van aandachtspunten. Je bent nooit echt klaar, het kan altijd beter, je richt je op het proces en zo verbeter je je techniek.

Terwijl je loopt werk je aan je zwemmen en vice versa. Dat kan omdat de achterliggende principes van ChiRunning en Total Immersion hetzelfde zijn. Dus als je wilt zwemmen en hardlopen, dan vind je in deze twee een ideale combinatie.