Techniekgericht trainen voor betere prestaties

Volgend jaar mei hebben we weer een vijfdaagse ChiRunning Performance Training op Terschelling gepland, voor beginners en gevorderden. Behalve looptechniek, komt daar ook de ademhaling volgens Oxygen Advantage aan bod: nog een manier om je prestaties te verbeteren zonder harder te werken.

Meer kwaliteit, betere prestaties

Trainen met ChiRunning is procesgericht. Dat wordt breed gewaardeerd en maakt ChiRunning tot zo’n fijne en blessurevrije manier van lopen. Je kunt meer genieten van het lopen en voor veel mensen is dat precies wat ze willen. En door procesgericht te zijn, kun je ook je prestaties verbeteren. Je bent immers altijd bezig met de kwaliteit van wat je doet. Als je de kwaliteit van je lopen verbetert, volgen vanzelf ook kwantitatieve verbeteringen (denk aan tijd, snelheid, afstand).

Geen kracht toevoegen aan slecht lopende machine

De meeste mensen denken  dat ze harder, intensiever en/of meer moeten trainen als ze sneller of langer willen kunnen lopen. Bij ChiRunning vinden we dat dit niet het eerste is wat je moet doen. Als eerste moet je kijken naar wat er nog schort aan je techniek: zit er iets in de manier waarop je loopt dat een te grote impact veroorzaakt of dat je anderszins belemmert om sneller of langer te lopen? Los dit eerst op, voordat je harder gaat trainen. Want harder/langer/sneller trainen betekent meer impact op het lichaam. Meer impact bij een niet optimale looptechniek: je kunt je voorstellen dat je dan gemakkelijk de grens van wat je lichaam aankan overschrijdt.

Verbeter dat wat je nu langzaam maakt

Dit geldt voor iedereen, ook al ben je een ervaren ChiRunner. Stel, je hebt je techniek aardig op orde en je besluit om een langere afstand te gaan doen, of je wilt een PR verbeteren. Dan begin je niet direct met je afstanden uit te breiden of meer intervallen te gaan doen, maar ga je je eerst afvragen: welke aspecten van mijn looptechniek staan op dit moment meer snelheid of duurvermogen nog in de weg? Voer een zorgvuldige analyse uit en zoek de punten op waar je de meeste verbetering van kunt verwachten: een betere houding, beter gebruik maken van de zwaartekracht, een nettere landing, meer ontspanning, een grotere “range of motion”, meer bekkenrotatie, een efficiëntere armzwaai, het kan van alles zijn.

Verbeter je prestaties door techniekgericht trainen

Werk hieraan voordat je meer en zwaardere trainingen gaat toevoegen. Goede kans dat je vanzelf al sneller wordt en gemakkelijker langere afstanden aankunt. Die eerste verbetering krijg je zonder harder te hoeven werken! Wil je nog meer, dan kun je natuurlijk intensiever of langer gaan trainen en door je verbeterde techniek heb je dan een groter effect en minder risico op blessures. Dit is het principe achter alle ChiRunning-schema’s en ook achter de ChiRunning Performance Training: je prestaties verbeteren met ChiRunning door techniekgericht trainen.